Zonnepanelen Sharp Solar

Kunnen zonnepanelen altijd uit?
Eén ding mag duidelijk zijn: wie geld wil overhouden kan beter investeren in duurzame energie dan het spaargeld op de bankrekening laten staan. Geen wonder dat zoveel mensen hun schuur, huis of garage laten voorzien van zonnepanelen.

Maar voordat het zover is, moet er dan wel eerst worden bepaald wélke panelen. Die van Sharp? Of één van die Chinese merken die bliksemsnel met hun inhaalslag bezig zijn, maar waar zoveel minder over bekend is?

Laten plaatsen van zonnepanelen of zelf doen?
En dan is er nog die andere vraag: ‘laten we het doen, of doen we het zelf?”. Op feestjes is het zo gemakkelijk gezegd: zonnepanelen; dat kun je toch zelf? Dat kan ook. Voor wie handig is. Het juiste gereedschap heeft. Wie extra hulp heeft bij bijvoorbeeld het aangeven en assisteren. Voor wie goed denkt om zijn veiligheid.

Maar er is een ‘maar”.
Bij zelf installeren mis je het advies en ervaren oog van de vakman.
Bij zelf installeren dekt de verzekering vaak geen eventuele ongelukken.
En bij zelf installeren geven sommige fabrikanten minder of geen garantie.

Wat is dan wijsheid?
Een vrijblijvend en gratis offertegesprek zoals wij van DonkerVeenstra dat doen, levert direct een goede offerte op.
Bovendien hebben we dan ál het materiaal rondom die panelen ook meegerekend: iets wat ontbreekt bij veel online calculators en wat veel goedkopere installateurs ook weglaten: vandaar die scherpe offerte.

Installateur kan bezuinigen
Maar diezelfde adviseur kan in de praktijk vaak genoeg bezuinigen. Bijvoorbeeld omdat er in de toekomst nog andere wensen zijn, waardoor het handig is om nu alvast dingen iets anders in te richten, of te plaatsen.
Diezelfde adviseur ziet ook waar bijvoorbeeld een aannemer overbodige meters maakt… waardoor extra materiaal nodig is terwijl het ook slimmer kan.
En die adviseur kan plannen, zodat de plaatsing van de panelen bijvoorbeeld in goed overleg gaat met het bedekken van het nieuwe dak… zodat de dakpannen niet twee keer door de handen hoeven. Voelt u het verschil?

Hier gaat het vaak mis:
U bestelt panelen die net niet passen, waardoor u kostbare ruimte onbenut laat. Een ander merk had panelen gehad die 10 centimeter breder zijn… waardoor uw rendement maximaal had kunnen zijn.

U calculeert panelen op grond van het hele oppervlak. De opbrengst lijkt geweldig! Maar in de uitvoering blijkt er restruimte nodig te zijn bij de nok, de randen en schaduwhoeken. Daar gaat uw mooie calculatie.

Daarom:
Als totaalinstallateur werken wij met vakmensen, reservematerialen, gedegen werkvoorbereiding en optimale garantie en veiligheid. Op papier lijkt dat soms flink duurder dan die scherpe offerte van internet. Maar in de praktijk is dat vaak nauwelijks meer dan diezelfde scherpe aanbieder in zijn eindprijs.. inclusief de post ‘onvoorzien’ en ‘meerwerk’. Zodoende zijn we transparant voor u.
We checken vooraf of het dak sterk genoeg is. Of er niet teveel schaduwwerking is van andere bebouwing, bomen of bijvoorbeeld een schoorsteen. Dat zijn details die het rendement verlagen, maar die we dus wél willen noemen. Vooraf. En dat maakt onze offerte vaak nét een tikje duurder. Maar wel eerlijker.

Bovendien denken we mee over uw toekomst
Nog handiger: we kunnen grote projecten opknippen in delen. Wilt u nu alvast zonnepanelen, maar heeft u nog niet het budget voor volledige capaciteit? Dan kan het handig zijn om nu toch alvast die aparte groep in de meterkast te maken. Of de omvormer op een andere plek te hangen.
Het één grijpt in het ander, en alles heeft effect op elkaar maar het goedkoopste is altijd het plan waarin we zoveel mogelijk voortborduren op eerdere stappen… ook als daar járen tussen zitten.

Zijn zonnepanelen mogelijk op uw dak?
Voordat u begint aan het opvragen van offertes, is het belangrijk om te weten of er überhaupt zonnepanelen  mogelijk zijn in uw situatie. Wat zijn de minimumeisen die uw woning geschikt maken voor de duurzame zonne-energie?

  • Een schuin of plat dak op het zuidoosten tot zuidwesten
  • Een dak van minimaal 3 m² vrije installatieruimte
  • In geval van 6 of meer panelen: een vrije groep in de meterkast

Wat kosten Sharp Solar zonnepanelen?
Een standaardset van 10 zonnepanelen met een omvormer, kost tussen de 5000 en 7000 euro. Ongeveer. Waar het echt om gaat is natuurlijk de terugverdientijd. En het totaalplaatje: hoe haal je het hoogst mogelijke rendement? Sharp Solar, een Japans merk, heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat extra klein is, maar hetzelfde vermogen levert als een standaard zonnepaneel. Volgens de fabrikant is het kleine zonnepaneel zelfs het effectiefste in Europa! Zeker is dat het paneel al aan flink wat weersomstandigheden is blootgesteld bij de testopstelling in Oostenrijk, op 1,7 kilometer hoogte.  Bovendien is het paneel door Sharp voorzien van anti-reflecterend glas en afgewerkt in mat-zwart, zodat de panelen niet opvallen.

Meer materiaal nodig
Online kunt u op diverse websites een berekening maken van wat zonnepanelen in uw situatie gaan kosten. Maar, bedenk dat die calculator is gebaseerd op de ideale situatie, zonder oog voor kleine details. Bedenk dat er meer nodig is dan de panelen alleen. Een complete set bestaat uit:

Zonnepanelen: voor het opwekken van de elektriciteit
Omvormer: zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in netklare wisselstroom. Verplicht onderdeel.
Meetstation: meet het huidige vermogen van de zonnepanelen en laat zien of alles naar behoren werkt. Niet verplicht, wel aan te raden.
Montagebrackets: zorgen ervoor dat de zonnepanelen aan uw dak bevestigd kunnen worden.
Console Flatfix Fusion: alleen nodig indien u de panelen op een plat dak plaatst. Deze holle bakken zorgen voor een optimale hellingshoek van de panelen.

Welke zonnepanelen kopen: Sharp of budgetmerk?
Wil je zonnepanelen kopen, dan is het ook van belang hoe en waar u ze gaat inzetten. Sharp levert mono krystal gelijnde zonnepanelen met een vermogen tot 400 Wattpiek (Wp). Verder levert Sharp efficiëntere omzetting van zonnestralen doordat de contactpunten aan de achterzijde van de cel zijn geplaatst. Ook levert Sharp gegarandeerde positieve capaciteitsintolerantie.

Zit er nog subsidie op zonnepanelen?
Gelukkig, de subsidie op zonnepanelen is afgeschaft. Raar? Nee hoor. Daarvoor in de plaats is er namelijk een BTW-regeling gekomen die veel aantrekkelijker is dan de oude subsidie. Vroeger kreeg men namelijk maximaal € 650,- vergoed, afhankelijk van hoeveel u investeerde. Dat was maximaal 15%. Nu wordt er geen btw geheven op zonnepanelen en scheelt dat dus 21%. In verband met het vervallen van de btw op de particuliere zonnestroominstallaties met ingang van 1 januari 2023 bieden wij u onze offerte zonder btw aan.

Hoe zit het met Sharp versus andere merken zonnepanelen?
Ook zonnepanelen worden in China geproduceerd. Canadian Solar is bijvoorbeeld, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een Chinese fabrikant. Momenteel maakt dit bedrijf flink reclame voor nieuwe krachtige zonnepanelen met een vermogen tot maar liefst 590 Wattpiek! Onvoorstelbaar aantrekkelijk, ware het niet dat zij dit vermogen uitsluitend opwekken met een paneel dat 2,5 meter lang is in plaats van de standaard 1.65 meter van de meeste merken. Blijf dus letten op dit soort specificaties voordat u uw handtekening ergens onder zet!

Daarnaast zit er groot verschil in garanties. Let niet alleen op de duur van de garantie, maar ook op de soort. Sommige garanties gelden alleen als een erkend installatiemonteur de plaatsing heeft verzorgd. En soms gaat het alleen om fabricagefouten en is rendementsverlies door slijtage uitgesloten. Sharp geeft 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.

Meer informatie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.