Warmtepomp NIBE

Terugvallen op 40 jaar Zweedse ervaring
Een warmtepomp is de ideale manier om – al dan niet in combinatie met zonnepanelen – gratis energie uit de buitenlucht te halen, uit de ventilatielucht of uit de bodem (grondwater/aarde). De pomp zet dat om in een comfortabele temperatuur voor de verwarming van uw woning, eventueel koeling en/of voor het verwarmen van tapwater. Zo bent u goedkoper uit en duurzaam bezig!

NIBE warmtepomp ervaringen
Is de oude CV-ketel toe aan vervanging? Of wilt u gasloos wonen? Een warmtepomp is een goed alternatief voor de CV-ketel. En is de CV-ketel eigenlijk nog prima voor een paar ‘tussenjaren’ op weg naar volledig gasvrij? Dan is er ook de hybride oplossing, waarbij de warmtepomp samenwerkt met de CV-ketel.

De beste oplossing is per woning verschillend en dat maakt het lastig om vooraf te bepalen wat de beste keuze is, en voor welke prijs. Op deze pagina krijgt u alvast een goede indruk van wat DonkerVeenstra kan met warmtepompen, waaronder het gerenommeerde merk Nibe. Maar wilt u tijd besparen en een concreet advies? Bel dan gerust voor een afspraak bij u thuis, zodat we direct spijkers met koppen kunnen slaan én – als uw huis geschikt is – een passende offerte kunnen neerleggen.

Warmtepomp NIBE voordelen
Wat zijn nu de voordelen van zo’n warmtepomp? Een warmtepomp stoot minder CO2 uit dan de traditionele CV-ketel. Daar begint het al mee. De pomp werkt wel op elektriciteit, maar dat kan ook opgewekt worden met zonnepanelen. Dan hebben we het over CO2-neutraal. Maar er is meer.

De warmtepomp werkt op lucht… gratis lucht. Dat is prettig voor uw portemonnee. Bovendien werkt de waterpomp optimaal met een laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming indien aanwezig. Inmiddels is bijna iedereen hieraan gewend omdat het zo’n fijne constante temperatuur in huis geeft. Sommige soorten warmtepompen kunnen bovendien koelen: ideaal in de warmer wordende zomers.
En vergeet niet dat de installatie van een warmtepomp, of een heel duurzaam systeem inclusief zonnepanelen, een aanzienlijke waardevermeerdering van uw huis meebrengt. Uiteraard gaat het energielabel naar een klasse luxer, maar los daarvan hebben nieuwe bewoners vaak geen zin in grote ingrepen en zijn ze bereid om méér te betalen voor een instapklare woning: eentje met duurzame energie dus.
Tot 2023 is er bovendien nog subsidie op de aanschaf: de ISDE-subsidie.

Warmtepomp NIBE kopen
Wilt u een warmtepomp kopen, van Nibe of van een ander merk, dan is het goed om te weten dat er vier soorten zijn, van sommige merken zelfs vijf.

WATER/WATER WARMTEPOMPEN
Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van aardwarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Het nadeel is dat er een boring nodig is, het voordeel is dat deze pomp ook kan koelen. Bovendien is het rendement hoger dan bij een lucht-warmtepomp.

LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN
Een lucht/water warmtepomp installatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht om uw huis op een duurzame manier te voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. Een lucht/water warmtepomp installatie bestaat uit een buitenunit, een binnen-unit en/of een regelunit met een losse boiler. Het voordeel is de enorme capaciteit: niet voor niets wordt dit type ook veel gebruikt bij bedrijfsgebouwen. Deze pomp is minder efficiënt dan een water/water warmtepomp, maar het fijne is dat we niet hoeven te boren.

VENTILATIELUCHT/WATER WARMTEPOMPEN
Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van uw huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het voordeel is dat dit een kant-en-klare, energiezuinige oplossing is. Het nadeel is dat de capaciteit iets beperkter is, dit werkt voor woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

HYBRIDE WARMTEPOMPEN NIBE
Een NIBE hybride warmtepomp onttrekt net als een lucht/water warmtepomp warmte aan de buitenlucht. Hij werkt samen met elk merk en type CV-ketel. De warmtepomp levert daarbij tot 100% van de benodigde warmte voor de verwarming, terwijl de CV-ketel warmtapwater bereidt. Ook kan de NIBE hybride warmtepomp actief koelen.

Warmtepomp Nibe en zonnepanelen samen plaatsen
Wilt u gaan voor een hybride oplossing, zodat de CV-ketel nog kan bijspringen als het écht koud wordt in de winter? Ook daar hebben we een oplossing voor. Een hybride oplossing is vooral interessant wanneer de CV-ketel nog niet aan vervanging toe is maar u toch al duurzamer wilt gaan verwarmen. Het is dan raadzaam om te gaan voor een warmtepomp met voldoende capaciteit zodat, wanneer de ketel wel aan vervanging toe is, volledig overgestapt kan worden op verwarmen met de warmtepomp. Een hybride oplossing is vaak ook geschikt wanneer de woning nog niet optimaal geïsoleerd is of als de hoofdverwarming uit radiatoren bestaat.

Warmtepomp met zonnepanelen
Een andere veel gebruikte combinatie bij duurzaam verwarmen is de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen, ook wel pv-panelen genoemd. Omdat een warmtepomp enkel gevoed wordt door elektriciteit, is het mogelijk de warmtepomp te voeden met zelf opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor zou de woning zelfs een geheel duurzame, dus een ‘nul-op-de-meter-woning’ kunnen worden!

Prijs van warmtepomp
Een warmtepomp vergt vaak een grote investering, die zich terug laat betalen door de lagere maandelijkse energiekosten. Voor bestaande woningen bestaan de kosten niet alleen uit de prijs van de warmtepomp zelf. Dit komt doordat het rendement van een warmtepomp optimaal is wanneer de woning goed geïsoleerd is en er vloerverwarming of laagtemperatuurverwarming in de woning is.
Een indicatie van de kosten voor een warmtepomp:

Warmtepomp met bodembron: prijs vanaf € 12.000 – € 30.000, subsidie: € 2500 of meer
Warmtepomp met luchtbron, € 4.000 – € 9.500, subsidie: € 1.100 – € 2.500
Hybride warmtepomp, € 3.000 – € 7.000, subsidie: €1.100- € 2.000

Warmtepomp NIBE geluid
Een belangrijke vraag van veel mensen is het geluid dat een warmtepomp produceert. Maakt een warmtepomp echt zoveel lawaai? Het geluid dat een warmtepomp maakt, wordt vooral veroorzaakt door een compressor. Bij een lucht/water warmtepomp of een ventilatielucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid. Het geluid is altijd afhankelijk van merk, type maar ook van de locatie van de warmtepomp. Laat een erkend installateur dus altijd goed adviseren.

Over NIBE en DonkerVeenstra
Als totaalinstallateur werken wij al 20 jaar samen met NIBE, een Zweeds merk dat ook bekend staat als de Mercedes onder de warmtepompen. Hun thuisbasis is Zweden, waar men al jaren bezig was met duurzame energie én met installaties die bestand zijn tegen temperaturen van ver onder het vriespunt.

Subsidie op warmtepomp
U kunt voor de aanschaf van een warmtepomp in aanmerking komen voor subsidie. Deze ISDE-subsidie wordt verstrekt door de Rijksoverheid om duurzame energie te stimuleren bij zowel particulieren als bedrijven. Het aanvragen van die subsidie kan via RVO.nl. In principe komen alle warmtepompen van NIBE in aanmerking voor de subsidie op duurzame energie. Zorg wel dat u binnen 6 maanden na het installeren van de warmtepomp de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie aanvraagt. Hiervoor is uw DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Bij DonkerVeenstra kunnen we u hiermee uiteraard helpen. Na het indienen van de aanvraag krijgt u een ontvangstbevestiging per e-mail. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, krijgt u daar binnen 8 weken per post bericht van. De betaling volgt maximaal een week na de beslissing. In de brief ziet u ook direct de hoogte van de subsidie op uw warmtepomp.

Wilt u graag investeren in duurzame energie maar dan wel goed?
Bij DonkerVeenstra zijn we totaalinstallateur. We werken in heel Noord-Nederland. Hebben jarenlang ervaring én een team van ervaren vakmensen. We zijn groot genoeg om flexibel te zijn met de planning, maar ook klein genoeg voor persoonlijk contact en korte lijntjes. Spreekt u dat aan en wilt u dat het goed gebeurt? Bel ons dan voor een advies aan huis, waarna wij, als u dat wenst, een offerte bij u neerleggen die een compleet kostenplaatje geeft.

Meer informatie?