Warmtepomp Daikin


De overheid kan het zo mooi zeggen: in 2050 moet iedereen van het gas af zijn. Uiteindelijk zijn het de particulieren die het moeten doen. Terwijl het voor hen niet altijd een investering is die hoog bovenaan de bucketlist stond. En toch: juist die particulieren vragen in steeds grotere getale om een overstap van CV-ketel naar duurzame energie. Omdat ze het zelf willen!

Toegegeven: na die eenmalige investering is het ook leuk geld besparen met zo’n warmtepomp. Sommige gezinnen besparen met een hybride pomp al 1/3 van hun jaarverbruik, zo’n 700 kuub, wat omgerekend in geld dan weer op 400 euro uitkomt.  En dan zijn ze dus nog hybride… dus nog niet eens helemaal van de CV-ketel af.

Bij DonkerVeenstra installeren we die hybride pompen, dus een combi van CV- en warmtepomp in 1 systeem. Daarbij helpt de CV indien nodig, maar dat levert ook een enorme besparing op elektriciteit. Het totaalsommetje is dus leidend!

Ervaringen met de Daikin Warmtepomp
Wat zijn de ervaringen met warmtepompen, zoals die van Daikin die wij veel leveren? In één woord: goed! Reken maar mee. Een huishouden in een eengezinswoning die goed geïsoleerd is, geeft gemiddeld zo’n €680 per jaar uit aan gas, aldus Milieu Centraal. Met dit gas wordt het huis verwarmd, warm tapwater gemaakt en vaak ook gekookt. Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het huis te verwarmen en warm tapwater te produceren. Daardoor wordt er zo’n €180 tot €320 per jaar bespaard aan gaskosten. Let wel: door de inzet van een warmtepomp stijgen de kosten voor elektriciteit op uw energierekening wel een beetje. Logisch, want we willen juist méér elektrisch, denk aan de elektrische auto.

Bedenk ook dat we in de toekomst veelal elektrisch gaan rijden, wat ook de nodige elektriciteit vereist voor het opladen van je auto. In deze berekening is uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en een gasprijs van 64 cent per m³. De gasprijs zal de komende jaren alleen nog maar stijgen vanwege het kabinetsbeleid en het klimaatakkoord.

Daikin Warmtepomp; de voordelen
De Daikin Warmtepompen die wij leveren, maar ook onze andere merken, hebben drie grote voordelen. Allereerst is dat natuurlijk het gebruik van gratis warmte uit de buitenlucht. Door hernieuwbare energie (gratis) uit de lucht te halen, kunnen we uw woning zowel verwarmen, koelen als van warm water voorzien. U betaalt alleen voor een klein beetje hulp elektriciteit.
Daarnaast is de warmtepomp zeer rendabel in combinatie met zonnepanelen. Met behulp van eenvoudig te plaatsen zonnecollectoren produceren we tot 70% van de energie die uw warmtepompen voor warm tapwater nodig hebben.
En dan het derde punt: de Daikin warmtepompen zijn makkelijk te plaatsen in bestaande situaties, dus ideaal voor renovaties en de vervanging van oude cv-ketels. Het compacte design vereist een minimale installatieruimte en werkt perfect met uw bestaande leidingen en afgiftesystemen. Zo krijgt u het energierendement van een warmtepomp, zonder uw hele systeem te moeten vervangen.

Daikin Warmtepomp kopen: hoe werkt het?
Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een luchtwarmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het CV-systeem. Een warmtepompsysteem bestaat grof gezegd uit 3 delen: een bron, warmtepomp en afgiftesysteem. De bron kan de bodem of buitenlucht zijn, waaraan warmte wordt onttrokken. Vervolgens verhoogt de warmtepomp de temperatuur naar een comfortabel niveau (meestal tot 65 graden Celsius). Het afgiftesysteem is de wijze waarop de warmte wordt afgegeven in huis; vloerverwarming, radiatoren etc.
Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus toe, maar het gasverbruik neemt af. Wanneer u de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager. Een gemiddeld verbruik weten? Houd voor de inzet van een volledig elektrische warmtepomp rekening met een verbruik van 3500-4000 kW per jaar. Voor een hybride warmtepomp is dat ongeveer de helft.

Extra voordeel hybride warmtepompen
Een hybride warmtepomp heeft nog een extra voordeel: spreiding van de kosten. Deze onttrekt net als een lucht/water warmtepomp warmte aan de buitenlucht. Hij werkt samen met elk merk en type cv-ketel. De warmtepomp levert daarbij tot 100% van de benodigde warmte voor de verwarming, terwijl de cv-ketel warmtapwater bereidt. Ook kan de hybride warmtepomp actief koelen.
Het andere voordeel is dat de hybride warmtepomp goed werkt om een duurzame investering te spreiden over de jaren. U kunt bijvoorbeeld nu alvast op de warmtepomp overschakelen, waarbij de CV-ketel bijspringt indien nodig. Wilt u over een paar jaar volledig van het gas af? Dan vervangt u de (afgeschreven) CV-ketel niet maar laat u zonnepanelen plaatsen, voor nog meer gebruik van gratis energie.

Daikin Warmtepomp plaatsen
Het plaatsen van een warmtepomp kost slechts ongeveer een hele dag. De installatie van een all-electric warmtepomp duurt vaak iets langer, omdat dan ook de warmwaterboiler geplaatst en afgesteld moet worden. Vooraf bekijken we samen waar het buitendeel het beste kan worden geplaatst. U heeft ongeveer 1 vierkante meter nodig, maar het is fijn als de ruimte daaromheen vrij blijft en misschien wilt u de pomp uit het zicht plaatsen, dus tegen een achtergevel of op een dak is ook een optie. Wilt u er helemaal geen zicht op hebben: sommige merken hebben het buitendeel helemaal weggewerkt in een soort ‘schoorsteen’. Vraag ernaar!
Wilt u een warmtepomp met warmte uit de bodem, dan moet er geboord worden en is dus ook een melding bij de gemeente verplicht. De installatie zelf neemt al gauw een paar dagen in beslag, en houd er rekening mee dat uw tuin flink overhoop moet.

Wilt u een warmtepomp in een bestaande woning?
Sommige huizen zijn gewoon niet geschikt, om het maar even hard te stellen. Ze zijn niet goed genoeg geïsoleerd, niet tochtvrij of er is onvoldoende ruimte voor de installatie. Natuurlijk is alles aan te passen…. Maar de aanschaf van een warmtepomp wordt dan wel een heel ander verhaal. In de praktijk zijn er genoeg dramaverhalen van particulieren die wél een warmtepomp geleverd kregen… maar vervolgens in een huis zaten dat nooit écht lekker comfortabel werd. Wilt u zeker weten dat u geen gouden bergen beloofd krijgt, vertrouw dan op een erkende installateur met veel ervaring. DonkerVeenstra is zo’n partij.

Daikin Warmtepomp bestellen
Iedereen kan een warmtepomp bestellen, maar het installeren is vakwerk en dat mag niet iedereen zomaar doen. Los daarvan: een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Hoe zonde zou dat zijn voor zowel uw portemonnee als het milieu?
Bedenk dat elke installatie op zijn tijd service en onderhoud nodig heeft. Het meest logisch is om uw warmtepomp te laten onderhouden door degene die hem geïnstalleerd heeft. Bent u nog in het offertestadium, houd dan bij uw keuze rekening met reistijden en locaties van de aanbieder. Een goedkope offerte kan op de lange termijn toch een hoop meerkosten met zich meebrengen. Dat is makkelijk te voorkomen met een regionale installateur zoals DonkerVeenstra. Ons kantoor zit in Drachten, bijna op het ‘drielandenpunt’ van de noordelijke provincies en ook vlot te berijden vanuit Noord-Holland en de polder.

Wat zijn de kosten van zo’n Daikin Warmtepomp?
Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan de gas HR-ketels (die kosten circa 1.500 euro). Maar als de installatie goed is ontworpen en het huis goed is geïsoleerd, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarnaast kunnen warmtepompen ook zorgen voor het koel houden van de woning, dat scheelt weer een airco.
Tot 2023 komen warmtepompen (voor bestaande bouw) nog in aanmerking voor een flinke (ISDE) subsidie van de overheid. Mede daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper. Bovendien neemt de waarde van uw huis toe, niet alleen in vraagprijs, maar ook omdat het de aantrekkelijkheid verhoogt en de woning daardoor sneller verkocht zal worden dan een vergelijkbare woning met traditioneel energiesysteem.

De aanschafprijs van een warmtepomp
De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de specifieke situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig om bijvoorbeeld te douchen). Wel kunnen we richtprijzen geven, gericht op ervaringen in het Nederlandse klimaat.

Type warmtepomp, prijs (incl. BTW), subsidie
Warmtepomp met bodembron: prijs vanaf €12.000 – € 30.000, subsidie: € 2500 of meer
Warmtepomp met luchtbron, €4.000 – €9.500, subsidie: € 1.100 – € 2.500
Hybride warmtepomp, €3.000 – €7.000, subsidie: €1.100,- €2.000

Daikin Warmtepomp installatie en afmetingen
Het installeren van een warmtepomp zelf kan in een dag. Het binnendeel is vergelijkbaar met een flinke koelkast. Het buitendeel is een rechthoekige kast, van ongeveer 90 centimeter hoog bij 1.50 m breed en 20 cm diep. Deze werkt het beste als we hem tegen een muur aan plaatsen, met zo’n twintig centimeter tussenruimte. Iets op een verhoging, van bijvoorbeeld 30 centimeter, zodat de kast zelfs bij flinke sneeuwval vrij blijft.

Eisen om rekening mee te houden bij warmtepomp buiten:
Aan de voorkant van het buitendeel moet ongeveer 1 meter vrije ruimte zijn. Dat mag best een looppad zijn, maar houd dan wel rekening met eventuele condens: in de winter kan hier een gladde plek ontstaan door bevriezing. Het liefst camoufleert u de kast met een ombouw, maar dit werkt nadelig op het rendement , dus dat raden we af. Houd bovendien rekening met een licht geluid en kleine trilling: zet het buitendeel dus niet onder een slaapkamerraam of op een houten afdak dat kan meetrillen.

Warmtepompen en twijfels
Eén van de twijfels die mensen wel eens bij ons uiten, is dat ze bang zijn voor het lawaai van een warmtepomp. Zo’n grote bak buiten, dat moet toch haast wel lawaaioverlast geven? Daar kunnen we twee dingen op zeggen. Ten eerste: het geluid varieert per merk en type, en het maakt ook verschil of u de ventilator hoort of de compressor, dus afhankelijk van het type. Zonder boring is er bijvoorbeeld geen sprake van een compressor. Daarnaast is vooral de locatie, de plaatsing dus, heel bepalend. En; dat is vooral een kwestie van ervaring. De fabrikant kan een lijstje met eisen opstellen, maar onze installateur ziet meteen welke ondergrond misschien gaat trillen, welke muur als klankbord zou kunnen gaan fungeren en vooral; welke plek (misschien een halve meter meer naar links of rechts) veel beter zou passen. Laat u dus niet afschrikken door het lawaai, maar zorg voor een goede installatie én bespreek uw twijfel met onze adviseur zodat geluid ook één van de kenmerken is waar we op selecteren.

Wilt u meer informatie maar vooral een goed advies?
Informatie kunt u overal vinden, met wat uurtjes op internet. Echter, het installeren van een warmtepomp is zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw altijd maatwerk. De architect houdt meestal geen rekening met de meest voordelige plaatsing qua materiaalkosten. En de aannemer heeft overzicht van de hele bouw, maar is niet de specialist die de installateur wél is. Vroegtijdig inschakelen van de installateur levert, in elk geval in onze praktijkervaring, vaak efficiëntere en kostenbesparende keuzes op. Dat werkt voor ons ook prettig, dus schroom niet om ons te bellen voor een offertegesprek aan huis, dan weet u tenminste zeker dat wat we samen bedenken, ook uitvoerbaar is voor die prijs.

 

Meer informatie?