Kisuma Chemicals produceert in Veendam tot 30.000 ton per jaar hoogwaardige plastic additieven op basis van magnesium, die vanuit voorraad aan klanten over de hele wereld worden geleverd. Het bedrijf is een dochteronderneming van het Japanse Kyowa Chemical Industry.

Het bestaande laboratorium op de fabriekslocatie was verouderd en beantwoordde niet meer de eisen en wensen van Kisuma. Hierop is besloten een nieuw laboratorium te bouwen op de voormalige parkeerplaats aan de noordzijde van de fabriek. Het nieuwe laboratorium bestaat uit één bouwlaag en bestrijkt ongeveer 600 m2. De nieuwe installaties zijn op de bestaande fabriek aangesloten. De installaties in het nieuw gebouwde laboratorium zijn geheel nieuw en gasloos.

Aan DonkerVeenstra is gevraagd het laboratorium te ontwerpen, leveren, monteren en bedrijfsvaardig opleveren van de complete elektrotechnische, werktuigbouwkundige en regeltechnische installaties. Voor Kisuma een erg belangrijk project en voor DonkerVeenstra een hele mooie uitdaging. De installaties zijn door ons van a tot z ontworpen en uitgevoerd, en dat in een tijdsbestek van 20 weken.

Een overzicht van onze werkzaamheden:
– Water
– Binnenriolering
– Verwarmingsinstallaties
– Koelinstallaties
– Ventilatie en luchtbehandeling
– Elektrotechniek
– Regeltechniek
– Brandmeld-/ontruimingsinstallatie
– Noodverlichting en vluchtwegaanduidingen
– Beveiligingsinstallaties
– Sanitaire installaties
– Data

Overstroomprincipe
De ventilatie is ontworpen op basis van overstroomprincipe. Deze overstroom van lucht moet in elke situatie gewaarborgd zijn. De toegepaste zuurkasten zijn proportioneel geregeld (variabel afzuigdebiet per zuurkast). Dit houdt in dat de toevoerlucht en afzuiglucht ook variabel geregeld moeten zijn per ruimte. Regeltechnisch en luchtzijdig inregelen was het een kritisch punt om in alle omstandigheden het overstroomprincipe te handhaven. Door middel van rookproeven is dit in alle omstandigheden getest.
De temperaturen en de luchtvochtigheid zijn ook binnen nauwe grenzen geregeld en de temperaturen zijn per ruimte instelbaar. De koeling en verwarming worden verzorgd door een vierpijps-warmtepomp in combinatie met een elektrische ketel vanwege redundantie. De installatie is all-air uitgevoerd. De vochtigheid en temperatuur worden geregeld door de luchtbehandeling met een naverwarmer per ruimte. De vochtigheid wordt centraal geregeld.

Verlichting
Het verlichtingsniveau in de ruimten is op 1000 lux ontworpen en is per ruimte dimbaar. Dit is uitgevoerd met behulp van een DALI dimbaar systeem. Per ruimte is de spanning met noodschakelaars uitschakelbaar in verband met de hoge eisen van de opdrachtgever op het gebied van veiligheid en eventuele calamiteiten.

Verhuizing
Het verhuizen van het oude naar het nieuwe lab is tijdens een fabrieksstop gedaan. Zonder een draaiend laboratorium komt de productie volledig stil te liggen. Dit gaf een extra druk om dit binnen de gestelde tijd te realiseren. In deze tijd moesten de machines in het nieuwe laboratorium worden gekalibreerd. Daarnaast is een aantal van deze machines aangesloten op twee nieuwe laboratoriumkoelingen wat qua temperaturen, flow en schakelingen precies op elkaar afgestemd moest worden. Uiteindelijk is het laboratorium binnen de gestelde tijd door Kisuma in gebruik genomen.