Zonnepanelen Panasonic

Welke zonnepanelen zijn de beste keuze?
Steeds meer mensen, ook particulieren, ontdekken de voordelen van zonnepanelen. Dát ze zonnepanelen op hun dak willen is dan ook geen vraag meer… de vraag is wel: welke dan?
Wie gaat kijken op internet, ontdekt een wereld aan informatie maar concludeert meestal ook: ‘nu weet ik het helemaal niet meer…”.

Dat is het moment om even te gaan praten met de installateur van DonkerVeenstra. Wij werken door heel Noord-Nederland, en daarbuiten, ehebben ruim 35 jaar ervaring met zonnepanelen en aanverwante installaties. En belangrijker: we komen even bij u thuis. Daar kijken we mee. Zien we direct welke opties we kunnen wegstrepen als onmogelijk. En doen we vervolgens, als u dat wilt, een offerte voor de dingen die wél kunnen, en dan meteen op de meest efficiënte methode. Dus goede kwaliteit, een complete offerte en direct zicht op een haalbare planning.

Is dat wat u wilt? Dan kunt u direct bellen voor een vrijblijvend advies aan huis, en voor de zekerheid hebben we hier ook nog een aantal prangende vragen beantwoord over de meeste geleverde zonnepanelen in Nederland: de Panasonic zonnepanelen.

Zonnepanelen kiezen: glimmend of mat?
De twee topmerken op het gebied van zonnepanelen zijn zonder twijfel LG en Panasonic. Als consument kijk je natuurlijk ook naar het uiterlijk. Wilt u glimmende zonnepanelen? Of zo onopvallend mogelijk, liefst mat zwarte zonnepanelen?
Panasonic gaat voor de uniforme uitstraling, waarbij de zilveren lijnen altijd zichtbaar blijven en direct herkenbaar zijn als zonnepaneel. De zilveren lijnen breken ook enigszins het spiegeleffect. En het uniforme uiterlijk maakt het al tot een strak geheel, daar is geen extra zorg voor design voor nodig en dat merk je in de iets lagere prijs. Wilt u wel graag het toppunt van strak en design? Dan heeft LG, het andere topmerk, een lijn met al het materiaal in zwart en zonder zichtbare lijnen. Heel specifiek én geliefd, maar meestal krijgt deze ook een iets hoger prijskaartje.

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen?
De goedkoopste zonnepanelen kunnen voor uw dak volkomen anders uitpakken dan op het dak van uw buurman. Hoe dat komt? Elke situatie is verschillend. Soms komt de maatvoering van uw dak net ongunstig uit voor een standaardpaneel en zult u liever de duurdere panelen kiezen om uiteindelijk een beter rendement te krijgen. Of andersom: u kunt een stuk goedkoper uit omdat uw dak ‘toevallig’ goed past bij de standaardmaten. Bovendien: het gaat niet om de panelen alleen. Ook het leidingwerk, de kabels, de plaats van de omvormer, een eventuele hybride constructie met een warmwaterboiler; dat beïnvloedt allemaal de aanschafkosten en is soms ook nog te spreiden over een langere periode. Wat kunt u dan het beste kiezen? Dan zeggen wij: begin eerst eens met een goed advies. Zodat het een compleet plan wordt. En u niet achteraf met allerlei meerkosten wordt geconfronteerd.

Zonnepanelen goedkoper bij verbouwing
Bent u toe aan een verbouwing? Wacht dan niet totdat u de nieuwe schuur, bijkeuken of aanbouw klaar heeft. Schakel zo vroeg mogelijk de installatie-adviseur in. In dat geval weet u zeker dat ook het installatiewerk zo efficiënt (en dus goedkoop) mogelijk wordt aangelegd.
Hangt de boiler bijvoorbeeld op de goede plek?
Is er geen kortere route voor die kabel?
Is een extra omvormer per se nodig?

En nog zoiets:
Plan de installatie van de zonnepanelen direct in samenspraak met de daklegger. Niets is zo zonde dan dat er op zaterdag net een nieuw dak is gelegd en dat we de helft van de pannen dan opnieuw door de handen moeten hebben om de dakhaken te bevestigen. Samen werken op dezelfde dag bespaart heel wat manuren, en is dus gunstig voor u. Maar… het stelt ook eisen aan de flexibiliteit van de installateur. Ook die flexibiliteit is dus iets om rekening mee te houden. Bij DonkerVeenstra zit dat wel goed.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Uiteraard zijn er minimumeisen voordat u zelfs maar kunt denken aan zonnepanelen. Voordat u begint aan het opvragen van offertes, is het dus belangrijk om te weten of er überhaupt zonnepanelen mogelijk zijn in uw situatie. Wat zijn de minimumeisen die worden gesteld aan uw dak of woning?

  • Een schuin of plat dak op het zuidoosten tot zuidwesten
  • Een dak van minimaal 3 m² vrije installatieruimte
  • In geval van 6 of meer panelen: een vrije groep in de meterkast

Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak?
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van onder meer het verbruik van uw huishouden. Gebruikt u het gemiddelde voor een huishouden van vier personen, ongeveer 3400 kWh per jaar, dan heeft u 17 tot 18 zonnepanelen nodig. Hierbij neemt het aantal zonnepanelen een totale oppervlakte van om en nabij 31 vierkante meter in beslag omdat er ruimte moet worden gehouden met de afstand tot de dakranden, schaduwkantjes etcetera.

Wat is de prijs van Panasonic zonnepanelen?
Zoals gezegd: elke situatie is anders. Maar om een idee te geven: een standaard set van 10 zonnepanelen met een omvormer kost tussen de 7000 en 8000 euro. Ongeveer. Waar het echt om gaat is natuurlijk de terugverdientijd. En het totaalplaatje: hoe haal je het hoogst mogelijke rendement?

Panasonic Hit techniek
Wilt u zonnepanelen kopen, dan is het ook van belang hoe en waar u ze gaat inzetten. Panasonic zonnepanelen hebben bijvoorbeeld de Hit-techniek. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen rechtstreeks zonlicht omzetten in energie. Maar dat je ze ook kunt gebruiken als luifel, waarbij ook via de onderkant stroom wordt opgewekt vanuit het daglicht. Extra rendement dus! De panelen halen daarmee een rendement van 330 Wattpiek. Er zijn merken die hogere Wp’s halen, maar daar hangt dan meestal ook een ander prijskaartje aan. En er zijn goedkopere panelen dan Panasonic die dezelfde 330 Wattpiek kunnen halen,  maar die weer veel minder lang meegaan, of sneller slijten waardoor ze minder energie leveren dan in de beginperiode. Allemaal details die we moeten meenemen in de aankoopbeslissing!

Online prijs bepalen zonnepanelen
Met slimme software en handige tools kunt u tegenwoordig op diverse websites een berekening maken van wat zonnepanelen in uw situatie gaan kosten. Maar, bedenk dat die calculator is gebaseerd op de ideale situatie, zonder oog voor kleine details. In de praktijk gaat het in zo’n tool ook vaak alleen om de hoeveelheid panelen. Het installatiemateriaal, extra kabeltjes, snoeren of bijvoorbeeld dakhaken zijn dan niet inbegrepen. Als ervaringsdeskundigen hebben wij meestal wat extra materiaal mee, voor het geval dat… en we rekenen het rendement altijd iets minder rooskleurig. We zitten hier tenslotte niet in Spanje maar in Nederland, en een realistisch beeld voorkomt teleurstelling achteraf. Zo staan wij erin, althans.

Waarom advies zonnepanelen zo belangrijk is
Het is van belang om zeker te weten dat er na aftrek van alle randvoorwaarden, nog genoeg beschikbare ruimte overblijft op uw dak om voldoende energie op te wekken. Maar…. hoe meer panelen, des te groter het gewicht. Door vooraf een installateur naar de dakconstructie te laten kijken, weet u zeker dat is berekend of het dak dat extra gewicht van de zonnepanelen wel aankan.

Panasonic Zonnepanelen Bestellen
Zonnepanelen bestellen gaat supersnel; vaak is binnen enkele weken het materiaal al in huis. Wat de werkelijke snelheid bepaalt, is echter de planning. En daar komt het voordeel van de totaalinstallateur om de hoek. Want omdat DonkerVeenstra veel méér doet dan alleen solartechniek, kunnen wij tijdelijke piekdrukte of uitlopende planningen bij de aannemer, gemakkelijker opvangen. Is er even behoefte aan extra monteurs? Dan verdelen wij onze vakmensen net wat anders zodat er toch flexibel geopereerd kan worden.

Garantie op zonnepanelen sterk wisselend
Nog iets om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen: de garantie kan per merk sterk verschillen. Zo biedt LG op een aantal panelen een garantie van 25 jaar, ook op verschroeiing. Die verschroeiing kan er bij goedkopere panelen voor zorgen dat de kwaliteit van het paneel in de loop der jaren (snel) achteruit gaat, en dus het rendement. Dat rendementsverlies stond niet op uw calculatie van de terugverdientijd, zoals u zult begrijpen. Daarom is goedkoop bij zonnepanelen nog wel eens duurkoop.

Wat is belangrijk bij vergelijken zonnepanelen?
Bent u aan het vergelijken? Vraag dan of er productgarantie wordt gegeven, maar ook hoe het zit met de prestatiegarantie en garantie op arbeid. Panasonic heeft ook zonnepanelen met een productgarantie van 12 jaar, die nog zo nieuw zijn dat er nog geen rendementsgarantie op gegeven kan worden. Gemiddeld, zo zeggen ze bij Panasonic zelf, is een vermogensverlies van 8% over 25 jaar een goed uitgangspunt.

Panasonic Zonnepanelen Installatie: zelf doen of niet?
Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst. De terugverdientijd loopt van zes tot tien jaar en voor de aanschaf gaat u niet over één nacht ijs. Dan rijst al snel het idee dat wie een beetje handig is… en over het noodzakelijke gereedschap beschikt… prima zelf een systeem met zonnepanelen kan installeren.
Maar pas op! Sommige fabrikanten geven uitsluitend garantie wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst door een erkende installateur en ook voor de opstalverzekering is dit meestal een vereiste. Vaak lijkt zelf doen goedkoper. Maar in de praktijk worden daarbij vooral veel details over het hoofd gezien die dan weer zorgen voor een meerprijs. Een installateur die vooraf de situatie komt opnemen, ziet vaak verbeterpunten die voorkomen dat er onnodige materialen ingezet moeten worden, en zorgt ervoor dat uw installatie al op voorhand klaar is voor eventuele toekomstige wensen. Dan bespaart u dus in feite al twee keer op de prijs.

Geen subsidie, wel BTW terug bij zonnepanelen?
Vroeger gaf de overheid maximaal 15% subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Die subsidie is opgeheven. Maar wat er voor terugkwam, is een BTW-regeling. Daarmee kan iedereen, ook u als particulier, 21% BTW terugvorderen. Het nadeel is alleen dat u eerst moet voorschieten en het bedrag pas achteraf terugkrijgt. En: u moet aangifte doen als gelegenheids-ondernemer onder de KOR: Kleine Ondernemers Regeling. Voor de volgende jaren kan dan eenvoudig een vrijstelling aangevraagd worden die in nagenoeg alle gevallen gewoon wordt toegestaan.

Wilt u geen ‘gedoe’ van die BTW-regeling hebben?
Dan heeft DonkerVeenstra voor een klein bedrag een extra service voor u waarmee we een boekhouder dit stukje van de bureaucratie laten verzorgen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en maakt u wel gebruik van alle voordelige regelingen. De boekhouder is ook precies op de hoogte van eventuele nog gelden regionale regelingen en subsidies. We nemen u dan een deel van de aanvraag uit handen.

Meer informatie?