Zonnepanelen LG

Kunnen zonnepanelen altijd uit?
De zonnepanelen schieten als paddenstoelen de grond uit… het dak op. Zowel op bedrijfsgebouwen, stallen als particuliere woningen. Blijkbaar is het aantrekkelijk en dat is sowieso goed voor het milieu. Maar kan het ook altijd uit?

Het goede nieuws is: JA!

‘Zonnepanelen zijn een uitstekende investering,
zelfs zonder subsidie of btw-teruggave.’

Hoe kan dat? Simpel. De levensduur van een zonnepaneel is gemiddeld 25 jaar, tegenwoordig. De kosten verdient u, bij de huidige energieprijzen, terug binnen zes tot acht jaar. Trek die 8 jaar af van 25 en u ontvangt nog 17 jaar gratis energie waarmee uw vaste lasten flink dalen. Bent u kritisch, net als wij, dan rondt u het af naar beneden in verband met rendementsverlies. Dan nog heeft u straks 15 jaar gratis energie!

Wat zijn de ervaringen met LG zonnepanelen?
De meeste mensen kiezen zonnepanelen op grond van de prijs. Ze hebben minimaal drie offertes vergeleken, alles lijkt op elkaar, en dus kiezen ze maar voor de goedkoopste aanbieder. Maar pas op. Een goede installateur doet heel wat meer dan het leveren van het materiaal.

De belangrijkste factor is het advies.
Bij DonkerVeenstra komt onze technische man altijd – en gratis – aan huis voordat er een offerte wordt uitgebracht. Op dat moment constateren we namelijk ook of er een aparte groep in de meterkast nodig is. Dat is meerprijs, maar is wel zo eerlijk om direct mee te nemen!

Ook belangrijk bij zonnepanelen:
We checken ook of het dak sterk genoeg is. Of er niet teveel schaduwwerking is van andere bebouwing, bomen of bijvoorbeeld een schoorsteen. Dat zijn details die het rendement verlagen, maar die we dus wél willen noemen. Vooraf. En dat maakt onze offerte vaak nét een tikje duurder. Maar wel eerlijker.

Bovendien denken we mee over uw toekomst.
Wilt u wellicht nu klein beginnen en later uitbreiden? Of is de bijkeuken of schuur nog aan de beurt voor een verbouwing en zouden de ‘looplijnen’ van de bekabeling dan een stuk korter kunnen? Het één grijpt in het ander, en alles heeft effect op elkaar. Dus de goedkoopste oplossing? Dat is verder kijken dan uw eigen kennis breed is… en vertrouwen op vakkundig advies die een eerlijke en complete prijs oplevert.

Zonnepanelen Voordelen LG
LG is naast Panasonic één van de Europese marktleiders op het gebied van zonnepanelen en staat bekend vanwege de innovatieve techniek. Ze lopen altijd nét een stapje voor qua maximaal vermogen. Zo kan een zonnepaneel van LG een Wattpiek tot wel 370 behalen, waar de meeste andere merken op 330 Wattpiek uitkomen.

Speciaal zonnepaneel van LG
Dat is mogelijk dankzij een speciale uitvinding van LG: met NeON R back Contact techniek zijn de zonnecellen langs de achterkant met elkaar zijn verbonden en gaat er aan de voorkant geen millimeter verloren. En uiteraard is dat terug te merken in de terugverdientijd.
LG Zonnepanelen hebben nog een voordeel. Ze zijn van een dusdanige kwaliteit, dat ze ook snel méér energie opwekken dan uw huishouden nodig heeft. Dat is nog eens lekker voor de portemonnee!

Wat kosten LG Zonnepanelen?
Een standaard set van 10 zonnepanelen met een omvormer, kost tussen de 7000 en 8000 euro. Ongeveer. Waar het echt om gaat is natuurlijk de terugverdientijd. En het totaalplaatje: hoe haal je het hoogst mogelijke rendement?

Scherpe prijs voor LG zonnepanelen
Online kunt u op diverse websites een berekening maken van wat zonnepanelen in uw situatie gaan kosten. Vaak levert dat een lagere offerte op dan die van de installateur in uw eigen regio. Maar, bedenk dat die calculator is gebaseerd op de ideale situatie, zonder oog voor kleine details. In de praktijk gaat het in zo’n tool ook vaak alleen om de hoeveelheid panelen. Het installatiemateriaal, extra kabeltjes, snoeren of bijvoorbeeld dakhaken zijn dan niet inbegrepen. Evenmin als de kilometervergoeding, en extra reistijd bij toekomstig service & onderhoud. Als ervaringsdeskundigen hebben wij meestal wat extra materiaal mee, voor het geval dat… en we rekenen het rendement altijd iets minder rooskleurig. We zitten hier tenslotte niet in Spanje maar in Nederland, en een realistisch beeld voorkomt teleurstelling achteraf. Zo staan wij erin, althans.

Wat zijn de meerkosten van zonnepanelen?
De prijs vergelijken van de diverse zonnepanelen is niet zo moeilijk. Maar bedenk dat er meer nodig is dan de panelen alleen. Een complete set bestaat minimaal uit:

Zonnepanelen: voor het opwekken van de elektriciteit
Omvormer: zet gelijkstroom van de zonnepanelen om in netklare wisselstroom. Verplicht onderdeel.
Meetstation: meet het huidige vermogen van de zonnepanelen en laat zien of alles naar behoren werkt. Niet verplicht, wel aan te raden.
Montagebrackets (dakhaken): zorgen ervoor dat de zonnepanelen aan uw dak bevestigd kunnen worden.
Console: alleen nodig indien u de panelen op een plat dak plaatst. Deze holle bakken zorgen voor een optimale hellingshoek van de panelen.

Hoeveel LG Zonnepanelen heeft u nodig?
Elk dak is anders en elke situatie is anders. Soms lijkt het alsof u nét het optimale aantal niet kwijt kunt op een bepaald dakoppervlak. Dan is het handig om te weten dat er twee formaten panelen zijn. De standaardmaat van een zonnepaneel is 100 x 165 centimeter of te wel 1,65 vierkante meter. Bereken daarbij de oppervlakte van het dak en u weet binnen slechts een paar minuten het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. U weet inmiddels dat voor alle typen dak een marge zit rondom de dakrand en de nok die je in verband met de wind beter vrij kunt laten. Hoog rendement-  dus HR-zonnepanelen zijn smaller: deze panelen hebben een afmeting van 85 x 165 centimeter. Met dit kleinere oppervlak weten deze panelen toch nagenoeg hetzelfde rendement aan energie op te wekken als een standaard zonnepaneel.

Garantie op zonnepanelen sterk wisselend
Nog iets om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen: de garantie kan per merk sterk verschillen. Zo biedt LG op een aantal panelen een garantie van 25 jaar, ook op verschroeiing. Die verschroeiing kan er bij goedkopere panelen voor zorgen dat de kwaliteit van het paneel in de loop der jaren (snel) achteruit gaat, en dus het rendement. Dat rendementsverlies stond niet op uw calculatie van de terugverdientijd, zoals u zult begrijpen. Daarom is goedkoop bij zonnepanelen nog wel eens duurkoop.

LG Zonnepanelen Installatie: zelf doen of niet?
Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst. De terugverdientijd loopt van zes tot tien jaar en voor de aanschaf gaat u niet over één nacht ijs. Dan rijst al snel het idee dat wie een beetje handig is… en over het noodzakelijke gereedschap beschikt… prima zelf een systeem met zonnepanelen kan installeren.

Maar pas op!
Sommige fabrikanten geven uitsluitend garantie wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst door een erkende installateur. Vaak lijkt zelf doen goedkoper. Maar in de praktijk worden daarbij vooral veel details over het hoofd gezien die dan weer zorgen voor een meerprijs. Een installateur die vooraf de situatie komt opnemen, ziet vaak verbeterpunten die voorkomen dat je onnodige materialen moet inzetten, en zorgt ervoor dat uw installatie al op voorhand klaar is voor eventuele toekomstige wensen. Dan bespaart u dus in feite al twee keer op de prijs.

Geen subsidie, wel BTW terug bij zonnepanelen?
Vroeger gaf de overheid maximaal 15% subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Die subsidie is opgeheven. Maar wat er voor terugkwam, is een BTW-regeling. Daarmee kan iedereen, ook u als particulier, 21% BTW terugvorderen. Het nadeel is alleen dat u eerst moet voorschieten en het bedrag pas achteraf terugkrijgt. En: u moet aangifte doen als gelegenheids-ondernemer onder de KOR: Kleine Ondernemers Regeling. Voor de volgende jaren kan dan eenvoudig een vrijstelling aangevraagd worden die in nagenoeg alle gevallen gewoon wordt toegestaan.

Wilt u weinig ‘gedoe’ van die BTW-regeling hebben?
Dan heeft DonkerVeenstra voor een klein bedrag een extra service voor u waarmee we een boekhouder dit stukje van de bureaucratie laten verzorgen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en maakt u wel gebruik van alle voordelige regelingen. De boekhouder is ook precies op de hoogte van eventuele nog geldende regionale regelingen en subsidies. Zo nemen wij u een deel van het werk hiervoor uit handen!

Meer informatie?